Hoe krijg je lagere hypotheeklasten?

Posted on by admin

voordelig-geld-lenenEen hypotheek nemen bij je nieuwe woonst, is eigenlijk een enorme lening aan een hoge rente. Bovendien komen daarbij ook vaak nog talloze kosten waarmee je aanvankelijk geen rekening houdt. Zo kan een hypotheek wel erg duur uitkomen. Toch zijn er genoeg manieren om de kosten van je hypotheek binnen de perken te houden.

Vergelijk hypotheken

Allereerst moet je hypotheken gaan vergelijken. De rente is hierbij niet altijd de belangrijkste factor. Je vergelijkt het best op basis van de netto maandlasten per hypotheek.

De laagste rente?

Een erg lage kortingsrente is zeker niet altijd dé oplossing. Soms geldt een lage rente als een korting voor één jaar, waarna deze dan weer spectaculair stijgt. Als je goede oversluitkosten onderhandelt, kan je eventueel na dat jaar wel weer overstappen naar een andere hypotheekaanbieder die een lagere rente aanbiedt. Je moet wel erg goed rekening houden met alle kosten die hier op termijn kunnen bijkomen.

Verborgen kosten

Een erg lage rente hoeft niet altijd een kortingsrente te zijn. Vaak is zo’n lage rente pas mogelijk door een dure verzekering aan te rekenen of via talloze verborgen kosten. De boodschap is dus opnieuw om te vergelijken.

Goedkope hypotheekadviseurs?

Hypotheekadviseurs kunnen handig zijn om je doorheen de moeilijke stof te helpen. Toch moet je oppassen voor zij die beweren geen taxatiekosten aan te rekenen. Deze kosten zijn in vergelijking met de andere kosten vaak te verwaarlozen.

Onderhandelbare rente

Bij sommige hypotheekaanbieders menen ze dat er steeds kan onderhandeld worden over de rente. Vaak blijkt echter dat na zo’n onderhandeling je rente niet eens lager is dan het marktgemiddelde. Vergelijk dus grondig alle mogelijke rentes en het marktgemiddelde.

Verzekeringen schrappen?

Bij een hypotheek komen ook talloze verzekeringen kijken. Zo zit er vaak een overlijdensrisicoverzekering in de hypotheek. Je kan ervoor kiezen om bepaalde verzekeringen te schrappen en zo enorm veel te besparen op uw maandelijkse lasten. Je loopt echter wel een erg groot risico bij bijvoorbeeld een onverhoopt overlijden.

Aflossingsvrije hypotheek

Door uw hypotheek aflossingsvrij te maken, kan je ook heel wat besparen. Hierdoor bouw je echter geen vermogen op, maar eerder schuld. Na een grondige vergelijking kan het echter zijn dat in sommige gevallen deze manier voordeliger kan uitkomen.

Eigen inbreng

Door eigen middelen in te zetten, kan je ook de hypotheek verlagen. Indien je over deze middelen beschikt, is het wel aangeraden om eerst alle hypotheken te vergelijken vooraleer je de factor van eigen inbreng erbij rekent.

Looptijden

Er zijn daarnaast ook verschillende hypotheken met verschillende looptijden. Zo kan het zeker van nut zijn om te bekijken of je kan besparen met maandlasten die lopen van 20, 25 of 30 jaar. Sneller verlost zijn van je hypotheek betekent immers niet altijd dat je dan goedkoper uitkomt.

Alleen of een adviseur?

Als je echt wilt besparen tot in de puntjes, moet je heel wat opzoekwerk verrichten. De kern om tot de laagste hypotheek te komen, is immers om zo goed als alles te vergelijken, mét een grondige kennis van zaken. Toch kan een investering je soms ook geld opbrengen. In vele gevallen is het dus wel een goed idee om contact op te nemen met een expert of een hypotheekadviseur.

Hopelijk heeft u nu een idee hoe u lagere hypotheeklasten kunt verkrijgen danwel door goed te vergelijken, een goede adviseur in handen te nemen, een langere looptijd aan te nemen en wellicht overstappen op een andere hypotheek rekening houdend met overstapkosten.