10 Hypotheek vragen die u uw hypotheek adviseur kunt stellen!

Posted on by admin

voordelig-lenen “Door goede vragen te stellen kunnen er een hoop ellende bespaard worden!”

Bij het afsluiten van de juiste hypotheek komt er veel kijken. Het is vaak een stressvolle periode. Maar juist in deze periode moet je alert zijn. Je wilt namelijk niet voor verassingen komen te staan. Daarom is het verstandig om voor een hypotheekgesprek de vragen die je wil stellen op te schrijven. Wees nooit bang om te vragen, een hypotheekadviseur is er immers om je te helpen. Hieronder de 10 belangrijkste vragen om te stellen tijdens een hypotheekgesprek:

1. Wat voor bedrag kan ik eigenlijk lenen?

Bij het kopen van een huis moet je van te voren weten wat voor bedrag je kan lenen. Zo weet je ongeveer wat je kan verwachten. Je wil niet teleurgesteld worden omdat het huis van je dromen, waar je al je zinnen op heb gezet, voor jou niet te betalen is. Voor het bepalen wat er geleend kan worden kijkt de hypotheekadviseur naar je vermogen, inkomen, afgesloten leningen etc. Het is het aan te bevelen om verschillende hypotheekadviseurs te bezoeken. Zo weet je welke adviseur het beste bij jou past.

2. Wil ik het maximale te lenen bedrag wel lenen?

Het is natuurlijk erg aantrekkelijk om het maximale te lenen. Zo heb je misschien nog geld over om te verbouwen of om een huis te kopen met een extra slaapkamer. Maar besef je wel dat een hypotheek aflossen zo’n 30 jaar van je leven in beslag neemt. Misschien is de hypotheek nu makkelijk op te hoesten, maar probeer eens in de toekomst te kijken. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld gezinsuitbreiding, minder willen gaan werken, veel op vakantie gaan, etc.

3. Welke soorten hypotheken zijn er, en welke past het beste bij mij?

Er zijn verschillende hypotheekvormen mogelijk. Zo bestaat er de annuïteitenhypotheek: bij deze hypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag. De aflossingsvrije hypotheek: je betaalt gedurende de looptijd van de hypotheek alleen rente, je bent niet verplicht om de hypotheek af te lossen. En de duo-hypotheek: bij deze hypotheek worden er twee leningen afgesloten. De hypotheekadviseur kan adviseren welke soort hypotheek het beste bij jou past en de minste risico’s geeft.

4. Ga van het ergste uit

De meeste mensen houden niet van doemdenken. Maar vraag toch eens aan de hypotheekadviseur wat er gebeurt als bijvoorbeeld je partner overlijdt. Is de hypotheek dan nog wel te betalen? Of als je je baan kwijtraakt? Of gaat scheiden? Het liefst wil je aan al deze scenario’s niet denken, maar het zal je maar overkomen.

5. Wat wil ik verzekeren

Het is mogelijk om je voor bepaalde risico’s te verzekeren. Dit gaat bijvoorbeeld om een overlijdensrisicoverzekering of woonlastenverzekering. Dit bedrag komt dan bovenop je maandelijkse kosten.Vraag aan je hypotheekadviseur wat verstandig is om te doen.

6. Welke hypotheekvoorwaarden zijn voor mij van belang?

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheid tot verhuizen. Let erop of er een verhuisregeling is. Verwacht je een erfenis? Vraag dan of er mogelijkheid is tot vervroegd aflossen etc.

7. Waarbij helpt de hypotheekadviseur me en wat moet ik zelf doen

Vraag wat de rol is van de hypotheekadviseur. Hoe verloopt het gehele traject en wat moet je zelf nog regelen. Is het handig om een bouwkundig onderzoek uit te laten voeren? En in hoeverre regelt de hypotheekadviseur dat voor mij?

8. Bijkomende kosten

Met alleen een hypotheek afsluiten voor het huis ben je er vaak nog niet. Er kunnen nog notariskosten bijkomen, overdrachtsbelasting of het betalen van een bouwkundig onderzoek. Laat je hierover goed informeren.

9. Wat kost de hulp van een adviseur eigenlijk?

Deze kosten kunnen per aanbieder verschillen. Het is fijn om te weten wat het advies je gaat kosten. Is de keuze voor een tussenpersoon eenmaal gemaakt, dan valt er nog te onderhandelen over de prijs.

10. Is de adviseur onafhankelijk

Wees kritisch en zoek uit of de adviseur onafhankelijk is. Dit kan je doen door zijn of haar dienstenwijzer te lezen en te vragen met hoeveel geldverstrekkers hij of zij zaken doet. Ga ook na of ze in bezit zijn van de juiste diploma’s.